Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Porzeczki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tak przygotowane porzeczki wykorzystuję zimą do kompotu, kisielu lub innych deserów

Porzeczki na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczki na zimę

 

  • 2 kg porzeczki czerwonej
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • 8 łyżek wody

 

Sposób przygotowania:

Porzeczki na zimę
Porzeczki dokładnie umyć i przebrać. Usunąć ogonki i gałązki. Wsypać do 4 większych słoików do pełna. Do każdego słoika wsypać po 2 czubate łyżki cukru i wlać po 2 łyżki wody. Słoiki ustawić w garnku wyłożonym ściereczką, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.Następnie słoiki wyjąć i sprawdzić czy nie przeciekają zakrętki, ustawić do góry nogami na ściereczce, przykryć ręcznikiem i odstawić do wystudzenia.
Porzeczki na zimę
Porzeczki dokładnie umyć i przebrać Usunąć ogonki i gałązki Wsypać do 4 większych słoików do pełna
Porzeczki na zimę
Do każdego słoika wsypać po 2 czubate łyżki cukru i wlać po 2 łyżki wody
Porzeczki na zimę
Słoiki ustawić w garnku wyłożonym ściereczką zalać wodą i zagotować Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut
Porzeczki na zimę
Następnie słoiki wyjąć i sprawdzić czy nie przeciekają zakrętki ustawić do góry nogami na ściereczce przykryć ręcznikiem i odstawić do wystudzenia