jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tartaletki z czarną porzeczką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche ciasto i sezonowe owoce to duet, który zawsze się sprawdza. Przygotowując ostatni deser padło na czarną porzeczkę, której wyrazisty, orzeźwiający smak jest nie do podrobienia:).

Tartaletki z czarną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki z czarną porzeczką

CIASTO:

  • 30 dag mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

DODATKOWO

KRUSZONKA

  • 120 g mąki,
  • 50 gram cukru kryształu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 60 gram masła

Sposób przygotowania:

Tartaletki z czarną porzeczką

ETAP 1

Tartaletki z czarną porzeczką
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta.

ETAP 2

Tartaletki z czarną porzeczką
Zagniatamy składniki ciasta kruchego

Zarabiamy je. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,4 mmm.

ETAP 3

Tartaletki z czarną porzeczką
Ciastem wyklejamy środki foremek

Z ciasta za pomocą foremek wykrawamy koła. Wyciętymi kołami wyklejamy środki foremek.

ETAP 4

Tartaletki z czarną porzeczką
Porzeczkami wypełniamy środki ciasta kruchego

Umytą i osuszoną porzeczkę łączymy z mąką ziemniaczaną.
Tak przygotowanymi owocami wypełniamy środki ciasta kruchego.

ETAP 5

Tartaletki z czarną porzeczką
kruszonką posypujemy owoce

Na owoce wykładamy kruszonkę.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Tartaletki pieczemy około 20-25 minut w 180°C do zrumienienia.

KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski. Rozkruszmy je w dłoniach do uzyskania kruszonki.