jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Porzeczkowe mini tarty rustykalne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto oraz orzeźwiająca porzeczka przełamana smakiem słodkiej chałwy to moja dzisiejsza propozycja na pyszny deser. Oczywiście można go wykonać w formie dużej tarty, ale „małe jest piękne”, więc taką wersje polecam:).

Porzeczkowe mini tarty rustykalne  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowe mini tarty rustykalne

CIASTO:

  • 250 gram mąki,
  • 150 gram masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 70 gram cukru pudru,
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • jajko do smarowania ciasta,
  • cukier do posypania ciasta,
  • około 1 szklanki czerwonej porzeczki,
  • 150 gram chałwy waniliowej,
  • Ok 1 łyżka kaszy manna

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe mini tarty rustykalne

ETAP 1

Porzeczkowe mini tarty rustykalne
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier, masło, jajko, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut.

ETAP 2

Porzeczkowe mini tarty rustykalne
z ciasta wycinamy okręgi

Między czasie porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Chałwę kroimy w plasterki.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3- 4 mm. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 14 cm ( np. od talerzyka).

ETAP 3

Porzeczkowe mini tarty rustykalne
kaszkę oraz chałwę wykładamy na ciasto

Środek wyciętych kół posypujemy delikatnie kaszą manna.

Na kaszę wykładamy porcje chałwy.

ETAP 4

Porzeczkowe mini tarty rustykalne
owoce wykładamy na chałwę

Na chałwę wykładamy owoce. Nakładając nadzienie pozostawiamy z każdej strony ok 1,5-2 cm wolny brzeg (margines).

ETAP 5

Porzeczkowe mini tarty rustykalne
ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem

Pozostawione brzegi ciasta zawijamy ku górze, delikatnie je dociskając. Galette przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo posypujemy je delikatnie cukrem.

Mini tarty przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180 °C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.