Sposób przygotowania:
Porzeczkowe mini tarty rustykalneETAP 1
CIASTO
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier, masło, jajko, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut.
ETAP 2
Między czasie porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Chałwę kroimy w plasterki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3- 4 mm. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 14 cm ( np. od talerzyka).
ETAP 3
Środek wyciętych kół posypujemy delikatnie kaszą manna.
Na kaszę wykładamy porcje chałwy.
ETAP 4
Na chałwę wykładamy owoce. Nakładając nadzienie pozostawiamy z każdej strony ok 1,5-2 cm wolny brzeg (margines).
ETAP 5
Pozostawione brzegi ciasta zawijamy ku górze, delikatnie je dociskając. Galette przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo posypujemy je delikatnie cukrem.
Mini tarty przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180 °C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
gusia1000
SylaUla