reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Porzeczkowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię takie ciacha, mocno owocowe Wilgotne z masą i pełne owoców, a czarnych porzeczek w szczególności, choć właściwie mogłabym to powiedzieć o każdym cieście z owocami

Porzeczkowiec

Składniki:

Porzeczkowiec

 

  • Biszkopt
  • 6 jaj L lub 7 M
  • 170 g maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

 

  • Masa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki
  • 3-4 łyżki porzeczek w żelu

 

  • Dodatkowo
  • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 800 ml wrzątku
  • śmietana kremówka do ozdoby ( można ominąć)
  • pół szklanki ciepłej wody + sok z porzeczki do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Porzeczkowiec

ciasto

Porzeczkowiec
ciasto biszkoptowe przygotowujemy jak klasyczny biszkopt

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier- ucieramy dokładnie do rozpuszczenia się cukru przed kolejną porcją, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku.

Odstawiamy robot i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika- pieczemy w 175 stopniach przez 25-30 minut.Upieczone wyciągamy z blaszki ściągamy papier i studzimy.

Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty.

masa

Porzeczkowiec
jeżeli dźem jest mocno wilgotny to można ominać nasączanie

Galaretę rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy.

bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,

Dodajemy ser mascarpone, porzeczki w żelu i tężejącą już galaretkę

Masę dzielimy na pół.

skłądanie ciasta

Porzeczkowiec
galaretkę wylewamy juz tężejaća i wkłądamy ciasto do lodówki

Dwie galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Blachę wykładamy czystym papierem, wkładamy jeden blat ciasta i nawadniamy połową ponczu.

Na przygotowany blat wykładamy połowę masy- wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, ponczujemy, wykładamy resztę masy.

Górę wyrównujemy, a na górę wylewamy tężejąca już galaretkę.
Ciasto wkładamy do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia.