Sposób przygotowania:
Porzeczkowiecciasto
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier- ucieramy dokładnie do rozpuszczenia się cukru przed kolejną porcją, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku.
Odstawiamy robot i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika- pieczemy w 175 stopniach przez 25-30 minut.Upieczone wyciągamy z blaszki ściągamy papier i studzimy.
Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty.
masa
Galaretę rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy.
bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,
Dodajemy ser mascarpone, porzeczki w żelu i tężejącą już galaretkę
Masę dzielimy na pół.
skłądanie ciasta
Dwie galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Blachę wykładamy czystym papierem, wkładamy jeden blat ciasta i nawadniamy połową ponczu.
Na przygotowany blat wykładamy połowę masy- wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, ponczujemy, wykładamy resztę masy.
Górę wyrównujemy, a na górę wylewamy tężejąca już galaretkę.
Ciasto wkładamy do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia.
SylaUla