jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowo- cynamonowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki świetnie się przechowują, dzięki czemu możemy przygotować ich większą porcję i cieszyć się ich smakiem kilka dni.

Porzeczkowo- cynamonowe muffinki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Porzeczkowo- cynamonowe muffinki

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Porzeczkowo- cynamonowe muffinki

ETAP 1

Porzeczkowo- cynamonowe muffinki
Osuszone porzeczki łączymy z mąką ziemniaczaną

Porzeczki myjemy, dokładnie osuszamy, a następnie oprószamy je mąką ziemniaczaną.

ETAP 2

Porzeczkowo- cynamonowe muffinki
jajka ubijamy z cukrem

Jajka z cukrem przekładamy do miski i ubijamy na jasną, puszystą masę.

ETAP 3

Porzeczkowo- cynamonowe muffinki
ubitą masę jajeczną łączymy z sypkimi i płynnymi składnikami

Do tak przygotowanych jajek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, mleko oraz cynamon.

Składniki ucieramy do uzyskania jednolitej masy.

ETAP 4

Porzeczkowo- cynamonowe muffinki
Porzeczki łączymy z ciastem

Do gotowego ciasta dodajemy porzeczki. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 5

Porzeczkowo- cynamonowe muffinki
Ciastem napełniamy przygotowane foremki

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Następnie napełniamy je ciastem do ¾ wysokości. Na wierch wykładamy dodatkowo po kilka owoców porzeczki.

Deser wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Muffinki pieczemy około 30 minut do zrumienienia w 180°C. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.