jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowo - galaretowa tarta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To moje ulubione ciasto w „sezonie porzeczkowym”: kruchy spód, orzeźwiająca galaretka oraz bita śmietana. Ciasto proste i na każdą kieszeń.

Porzeczkowo - galaretowa tarta

Składniki:

Porzeczkowo - galaretowa tarta

 

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • ¾ kostki masła,
  • 1 żółtko,
  • Kieliszek wódki,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg oczyszczonych i umytych owoców czarnej porzeczki,
  • 800 ml wody,
  • 30-35 dag cukru,
  • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki,
  • Dodatkowo: bita śmietana do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowo - galaretowa tarta
CIASTO: Składniki ciasta przekładamy do miski. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25 minut (180°C). Upieczony spód studzimy. NADZIENIE: Wodę wlewamy do garnka. Dokładamy cukier i rozpuszczamy go. W tym czasie porzeczki dokładnie miksujemy. Zmiksowane dokładamy do powstałego syropu. Razem gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dokładamy galaretki. Rozpuszczamy je.Tak przygotowaną owocową galaretkę studzimy. Lekko tężejącą wykładamy na upieczone ciasto kruche. Odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.