Sposób przygotowania:
Tarta cytrynowo-porzeczkowa
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, pokrojoną zimną margarynę i śmietanę; posiekać nożem. Następne dodać ubite żółtka z cukrem. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i przenieść do natłuszczonej formy do tarty, brzeg też wyklejamy ciastem. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.Krem: Cytryny umyć, otrzeć skórkę z cytryn (tylko żółta część) i wycisnąć sok. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę ziemniaczaną i chwilę razem ucierać. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Gorące mleko wlać powoli do utartych żółtek z cukrem i mąką, cały czas ubijać mikserem. Masę w garnku stawiamy na piecu i doprowadzamy do wrzenia. Do masy dodajemy skórkę cytrynową i wlewamy sok cytryn. Całość cały czas mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Lekko przestudzić krem i wyłożyć masę na tartę. Gdy krem wystygnie wykładamy na wierzch umyte i oczyszczone porzeczki czarne, część zostawiamy do dekoracji.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fxem. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wokół brzegu robimy rozetki, na każdą rozetkę kładziemy czarną porzeczkę.SMACZNEGO!