Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Kruche ciasto z porzeczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie słodkiego ciasta i bezy z kwaskowatymi owocami wspaniale smakuje.

Kruche ciasto z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z porzeczkami

 

  • Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej;
  • 125 g margaryny;
  • 100 g cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 całe jajko;
  • 1 żółtko;
  • Obłożenie:
  • 400 g obranych czerwonych porzeczek;
  • 100 g cukru;
  • 1 kisiel porzeczkowy lub żurawinowy;
  • Masa bezowa:
  • 1 białko;
  • 50 g cukru;

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z porzeczkami
Porzeczki wymieszać z cukrem i zalać ½ l gotującej się wody. Zostawić na 20 – 30 min. pod przykryciem. Po tym czasie owoce dokładnie osączyć.Odlać 400 ml soku i ugotować kisiel. Mąki przesiać, dodać pokrojoną margarynę, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić całe jajko i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart lub tortownicę. Formę można lekko natłuścić i wysypać mąką, ale nie jest to konieczne. Ciasto kilkakrotnie nakłuć i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 min.Po upieczeniu spód ostudzić i posypać zagęstnikiem. Wyłożyć odsączone porzeczki. Gotowym kisielem zalać porzeczki i odczekać aż polewa ostygnie.W tym czasie ubić mocno białko, tak by pozostał w niej ślad po cięciu noża. Ubijać dalej dodając po łyżce cukru. Masę bezową nałożyć do szprycy i wycisnąć na dekorację na polewie.Ciasto włożyć na 10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 22o stopni C. aby masa bezowa na wierzchu stwardniała.
Kruche ciasto z porzeczkami
Ciastem wylepić tortownicę lub formę do tarty i kilkakrotnie nakłuć widelcem.
Kruche ciasto z porzeczkami
Ostudzony spód posypać zagęstnikiem i wyłożyć ugotowane porzeczki.
Kruche ciasto z porzeczkami
Porzeczki zalać ciepłym kisielem i zostaawić do ostygnięcia
Kruche ciasto z porzeczkami
Masę bezową nałożyc do szprycki i wycisnąć dekoracyjny wzorek.