Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z porzeczkami
Porzeczki wymieszać z cukrem i zalać ½ l gotującej się wody. Zostawić na 20 – 30 min. pod przykryciem. Po tym czasie owoce dokładnie osączyć.Odlać 400 ml soku i ugotować kisiel. Mąki przesiać, dodać pokrojoną margarynę, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić całe jajko i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart lub tortownicę. Formę można lekko natłuścić i wysypać mąką, ale nie jest to konieczne. Ciasto kilkakrotnie nakłuć i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 min.Po upieczeniu spód ostudzić i posypać zagęstnikiem. Wyłożyć odsączone porzeczki. Gotowym kisielem zalać porzeczki i odczekać aż polewa ostygnie.W tym czasie ubić mocno białko, tak by pozostał w niej ślad po cięciu noża. Ubijać dalej dodając po łyżce cukru. Masę bezową nałożyć do szprycy i wycisnąć na dekorację na polewie.Ciasto włożyć na 10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 22o stopni C. aby masa bezowa na wierzchu stwardniała.
marietta
Ma-Gosia
Może, ale niestety, nie mam do nich dostępu!