eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Porzeczkowy dżem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dżem z czarnej porzeczki jest przez nas uwielbiany, zawsze go za mało.Najtańsze nie są, ale warto mieć choćby kilka, służą na lata używam .

Porzeczkowy dżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowy dżem

 

  • 1 kg porzeczki czerwonej
  • 1/2 kg cukieru zwykłego
  • 1 torebka żelfiksu
  • słoiczki

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy dżem
Owoce obrać i umyć. Zmiksować blenderem na miazgę. Potem przetrzeć przez sito aby nie było pestek. Dać do garnka na gaz i smażyć z pół godziny. Podczas smażenia dodać cukier i nadal smażyć przez pół godziny. Pod koniec dodałam żel- fiksu wymieszać, i gotować chwilkę i wlać jeszcze ciepłe do słoików i pasteryzować z ok 15 minut.
Porzeczkowy dżem
Porzeczki umyłam i obrałam dałam do pojemnika
Porzeczkowy dżem
i blenderem zmiksowałam na miazgę i papkę
Porzeczkowy dżem
Przełożyłam do garnka i gotowałam na gazie
Porzeczkowy dżem
dodałam żelfiks i przełożyłam do słoików