Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Porzeczkowy serowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Uwielbiam to ciasto, jest kremowe, lekkie, słodkie, fajnie dopełnia je porzeczka,

Porzeczkowy serowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowy serowiec

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • ser twarogowy (z wiaderka) 650g,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 160g margaryny,
  • dżem porzeczkowy 1,5 słoiczka (o pojemności 200ml),
  • gorzka czekolada 50g

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy serowiec
Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy ser twarogowy i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. W formie układamy jeden z blatów, smarujemy go połową dżemu i wykładamy na niego 2/3 masy serowej. Wykładamy kolejny biszkopt, smarujemy dżemem i resztą masy serowej. Ciasto oprószamy tartą czekoladą. Odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego :)
Porzeczkowy serowiec
Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier.
Porzeczkowy serowiec
Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.
Porzeczkowy serowiec
W formie układamy jeden z blatów, smarujemy go połową dżemu i wykładamy na niego 2/3 masy serowej.
Porzeczkowy serowiec
Wykładamy kolejny biszkopt, smarujemy dżemem i resztą masy serowej.