Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Potrawa z jajek i zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać z ziemniaczanym pure obficie posypanym zieleniną.

Potrawa z jajek i zielonego groszku

Składniki:

Potrawa z jajek i zielonego groszku

 

 

  • 8 jajek,
  • 1 łyżka octu,
  • sól,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 3 dag masła lub margaryny,
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • 2-3 ząbki czosnku, cebula, łyżka oleju, łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 kostka bulionowa
  • 1/2 szklanki wody lub wywaru z warzyw,
  • zielenina,
  • pieprz,
  • mielona papryka:

Sposób przygotowania:

Potrawa z jajek i zielonego groszku
Czosnek i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, kostkę bulionową i wodę lub wywar. Kilka minut gotować razem, a następnie przyprawić sos do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką tak, aby był dość ostry. Odstawić. Zagrzać groszek wyjęty z puszki, dodać soli i cukru do smaku. Ugotować jajka w koszulkach lub na twardo. Odcedzić groszek i wyłożyć do głębszego półmiska. Polać stopionym tłuszczem, posypać zrumienioną tartą bułkę. Na groszku ułożyć jajka, każde polać ostrym sosem pomidorowym, posypać zieleniną.