VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybki i smaczny obiad a’la chiński. Słodycz marchewki przenika się z smakiem ostrej czerwonej papryki.

Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem

 

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 100 g ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Przyprawa do mięsa
  • Liść lubczyku
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 kostka rosołowa
  • 200 ml wody
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem
Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę i przyprawić przyprawą do mięsa. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchew i kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do kurczaka. Dosypujemy ryż i przyprawy (sól, pieprz, papryki, lubczyk). Mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Danie podałam z frytkami i serem camembert, który się ładnie rozpuścił.
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem
Etap 1 Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem
Etap 2 Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem
Etap 3 Cebule kroimy w drobna kosteczkę
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem
Etap 4 Wszystko dusimy na patelni do miękkości