Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Potrawka z kaszą bulgur, mięsem mielonym i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos mięsny z papryką i pieczarkami przypominający w smaku sos bolognese w połączeniu ze zdrową kaszą bulgur daje naprawdę smaczne i proste do przygotowania danie.

Potrawka z kaszą bulgur, mięsem mielonym i papryką

Składniki:

Potrawka z kaszą bulgur, mięsem mielonym i papryką

Na 2 porcje:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • kawałek papryczki chili
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • 200 g kaszy bulgur
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • olej

Sposób przygotowania:

Potrawka z kaszą bulgur, mięsem mielonym i papryką

ETAP 1:

Potrawka z kaszą bulgur, mięsem mielonym i papryką
Paprykę i cebulę do potrawki kroimy w kostkę

Pieczarki myjemy, dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

Papryczkę chili kroimy drobno.

ETAP 2:

Potrawka z kaszą bulgur, mięsem mielonym i papryką
Cebulę, paprykę i pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, paprykę i papryczkę chili. Wrzucamy pieczarki i smażymy, aż odparuje woda z grzybów. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Dodajemy sól i pieprz.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i bulion, podgrzewamy, aż sos się zagęści. Doprawiamy do smaku bazylią i oregano, w razie potrzeby dodajemy jeszcze soli i pieprzu.

ETAP 3:

Potrawka z kaszą bulgur, mięsem mielonym i papryką
Równolegle z przygotowywaniem sosu gotujemy kaszę

Równolegle z przygotowywaniem sosu gotujemy kaszę bulgur (zgodnie z przepisem na opakowaniu).

ETAP 4:

Potrawka z kaszą bulgur, mięsem mielonym i papryką
Ugotowaną kaszę łączymy z sosem i gotowe!

Ugotowaną kaszę łączymy z sosem. Mieszamy.


Tagi:

danie kasza