paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Potrawka z królika z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i bardzo delikatna potrawka z królika. Łatwa do wykonania dla mnie najlepiej smakuje z kluseczkami śląskimi ale można podać z ziemniakami lub ryżem.

Potrawka z królika z kluskami

Składniki:

Potrawka z królika z kluskami

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z królika z kluskami
Na patelni roztopić masło i położyć kawałki królika oprószone solą, papryką słodką oraz pieprzem do smaku.

Królika obsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do garnka a na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać do mięsa.

Całość zalać bulionem i dusić do miękkości mięsa na małym ogniu.

Mięso wyjąć i ostudzić podzielić na małe kawałki najlepiej rękoma odrzucając kostki i znów włożyć do wywaru.

Zagotować i wlać rozmieszana mąkę w niewielkiej ilości wody.

Zagotować aby sos zgęstniał, podawać z kluseczkami lub ziemniakami.