2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Potrawka na bogato ze zdrowego mięsa z królika i dużą ilością świeżych warzyw,smaczny dodatek do ryżu czy młodych ziemniaków,polecam jako danie obiadowe.

Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

Składniki:

Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową
Tuszkę królika opłukać pod bieżącą wodą podzielić na mniejsze porcje włożyć do garnka,zalać wodą-tak aby przykryła mięso,dodać jedną marchewkę,oraz jedną cebulę,liść laurowy i ziele angielskie,osolić i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.Ugotowane mięso osączyć z wywaru obrać od kości,wywar zachować. Resztę marchewki obrać razem z pietruszką pokroić w kostkę tak samo wydrążoną z nasion paprykę,cukinię i fasolkę szparagową.Na patelni rozgrzać olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę,zamieszać,zeszklić po chwili dodać resztę pokrojonych warzyw łącznie z papryczką chili i dusić pod przykryciem około 8 minut od czasu do czasu mieszając. Do garnka włożyć obrane mięso zalać wywarem,dodać podduszone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki,gotować razem około 10 minut,doprawić do smaku solą oraz czubricą ,zagęścić zawiesiną z mąki pszennej,pogotować chwilę i podawać jako dodatek do drugich dań z ryżem czy ziemniakami.