pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Potrawka z kurczaka ryżu i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawka z kurczaka na chińską nutę.

Potrawka z kurczaka ryżu i warzyw

Składniki:

Potrawka z kurczaka ryżu i warzyw

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 woreczki ryżu parboiled
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 pory
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • sos chiński instant w torebce
  • przyprawa typu Vegeta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Potrawka z kurczaka ryżu i warzyw
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pory obieramy i drobno kroimy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy wszystkie warzywa i chwilę podsmażamy. Przekładamy do dużego garnka. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Przekładamy do warzyw. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i również przekładamy do warzyw i kurczaka. Kapustę pekińską kroimy i dorzucamy do reszty. Przygotowujemy sos chiński wg przepisu na opakowaniu. Zalewamy nim naszą potrawę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą typu Vegeta. Całość dusimy do momentu, aż wszystko zmięknie. Musimy tylko pamiętać, aby dość często mieszać, żeby potrawka się nie przypaliła. Potrawkę możemy podać samą lub ze świeżym pieczywem.