Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 502]

Potrawka z kurczaka z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kawałki kurczaka w smacznym, aromatycznym sosie z dodatkiem groszku oraz pieczarek. Pyszny smak nie do opisania, oto przepis na kurczaka w nowym, wyjątkowym wydaniu. Pyszny obiad raz, dwa na stole, koniecznie wypróbuj.

Potrawka z kurczaka z groszkiem

Składniki:

Potrawka z kurczaka z groszkiem

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 cukinia
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • ½ kg pieczarek
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Potrawka z kurczaka z groszkiem

I

Potrawka z kurczaka z groszkiem
Przygotowanie mięsa, myję osuszam, kroję i doprawiam przyprawami.

1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w kostkę. Mięso przekładam do miski, wlewam sos sojowy, wsypuję tymianek, estragon oraz sól i dokładnie mieszam.

II

Potrawka z kurczaka z groszkiem
Przygotowanie warzyw, imbir, cebule , czosnek obieram, drobno kroję. papryczkę również drobno kroję wszystkie warzywa smażę na rozgrzanym oleju.

2. Jedną cebulę, czosnek i imbir obieram, kroję drobno i smażę na rozgrzanym oleju. Papryczkę chili myję, usuwam nasiona i kroję w pół plasterki, łączę z warzywami. Pięć minut smażę i dodaję mięso.
3. Cukinie myję, osuszam, obieram i kroję w kostkę. Przekładam do mięsa. Podlewam wodą i dodaję kostkę, gotuję 10 minut.

III

Potrawka z kurczaka z groszkiem
Przygotowanie grzybów, myję, kroję i smaże na rozgrzanym oleju. Dodaję groszek i zagęszczam sos.

4. Pozostałą cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą Usmażone grzyby przekładam do mięsa.

5. Pod koniec gotowania dodaję groszek konserwowy, odlany z zalewy i zagęszczam mąką oraz skrobią rozrobioną w małej ilości letniej wody. Dwie minutki gotuje.

IV

6. Gotowe.
7. Smacznego