eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Schab Eli pieczony w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam marynowany schab pieczony w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.Schab pieczony pod przykryciem był soczysty i smaczny.

Schab Eli pieczony w piekarniku

Składniki:

Schab Eli pieczony w piekarniku

schab

przyprawy do marynaty

pozostałe składniki

  • 2 łyżki ostrego keczupu
  • 100 ml kwasu z ogórków

Sposób przygotowania:

Schab Eli pieczony w piekarniku

przygotowanie przypraw

Schab Eli pieczony w piekarniku
Przygotować wszystkie przyprawy do marynaty..

Przygotować przyprawę do drobiu, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, przyprawę pomidorową, sól i pieprz.

przygotowanie schabu

Schab Eli pieczony w piekarniku
Obwiązać sznurkiem opłukany i osuszony schab.

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i obwiązać sznurkiem.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli pieczony w piekarniku
Schab piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni C.

Schab posmarować olejem i natrzeć mieszanką przypraw. Mięso włożyć do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki włożyć schab do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałą z nacierania część przypraw. Do mięsa wlać kwas z ogórków. Naczynie przykryć , włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra - dół i piec około 90 minut. Mięso można podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.

Smacznego!