Sposób przygotowania:
Potrawka z kurczaka z warzywami
Warzywa kroimy na cienkie i krótkie paski, pora w półplasterki. Marchew, pietruszkę, fasolkę/groszek i selera podsmażamy na oliwie i maśle pod przykryciem, dodajemy pora, na końcu czosnek - odkrywamy, podlewamy odrobiną bulionu. Doprawiamy stopniowo curry, papryką, pieprzem, sosem sojowym, na końcu solą (lub przyprawą, np. kucharek). Dodajemy pokrojone lub rozdrobnione rękami mięso z udek, mieszamy razem i po krótkiej chwili posypujemy mąką. Mieszamy wszystko i podsmażamy razem przez moment. Zalewamy wystudzonym bulionem. Tworzy się gęsty sos. To by było na tyle. Potrawkę rozrzedzić można śmietaną i przyprawić wg upodobania, ale ważne jest curry i odrobinka estragonu oraz pieprz. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem. Dzieci to lubią.
Pani zima
przysmak