Sposób przygotowania:
Potrawka z kurczakiem i paprykąI
1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę.
2. Do miski przekładam wszystkie składniki na marynatę i łączę z mięsem. Odstawiam na dwie godziny.
II
3. Po tym czasie mięso smażę na rozgrzanym oleju na dużej patelni.
III
4. Cebulę, czosnek, imbir obieram, drobno kroję i smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oleju.
5. Do warzyw dodaję obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew i umyte, obrane z nasion, drobno pokrojone papryki oraz pokrojonego w krążki pora. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażę dziesięć minut.
IV
6. Mięso podlewam jedną szklanką wody, łączę z warzywami. Pięć minut gotuję.
7. Gotowe, podajemy z makaronem, kluskami śląskimi lub kopytkami.
8. Smacznego.
ciasteczka