Sposób przygotowania:
Tarta dyniowa Eli z boczkiemprzygotowanie dyni
Dynię obrać ze skóry i pestek. Miąższ dyni pokroić na kawałki. Ugotować dynię na parze.
przygotowanie ciasta
Do miski przesiać mąkę, dodać przetarte żółtka, jajko, cukier i sól. Do miski zetrzeć schłodzone masło na tarce z dużymi oczkami. Do składników dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
przygotowanie ciasta cd
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem.
przygotowanie farszu
Do malaksera włożyć dynię, dodać śmietanę kremówkę, śmietanę kwaśną, sól, pieprz, ostrą paprykę i czosnek granulowany. całość zblendować na gładką masę.
przygotowanie tarty
Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni. Wysmażony tłuszcz z boczku dodać do masy dyniowej i wymieszać. Mus dyniowy wyłożyć na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do190 stopni C. piec30 minut.
przygotowanie tarty cd
Po tym czasie obłożyć tartę czipsami z boczku i piec jeszcze10 minut. Smacznego!
skuter5
lukrowanepierniczki