SUPERPRZEPIS

Tarta dyniowa Eli z boczkiem

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tarta dyniowa Eli z boczkiem

Przygotowałam tartę z musem z dyni ze śmietaną. Do tarty dodałam czipsy z boczku wędzonego. Tarta była pyszna.

Składniki:

Tarta dyniowa Eli z boczkiem

ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

nadzienie

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tarta dyniowa Eli z boczkiem

przygotowanie dyni

Tarta dyniowa Eli z boczkiem
Ugotować na parze pokrojony miąższ dyni...

Dynię obrać ze skóry i pestek. Miąższ dyni pokroić na kawałki. Ugotować dynię na parze.

przygotowanie ciasta

Tarta dyniowa Eli z boczkiem
Przygotować ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki.

Do miski przesiać mąkę, dodać przetarte żółtka, jajko, cukier i sól. Do miski zetrzeć schłodzone masło na tarce z dużymi oczkami. Do składników dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

przygotowanie ciasta cd

Tarta dyniowa Eli z boczkiem
Rozwałkowanym ciastem wylepić formę do tarty i ponakłuwać je widelcem.

Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem.

przygotowanie farszu

Tarta dyniowa Eli z boczkiem
Dynię, śmietany i przyprawy zblendować na gładką masę.

Do malaksera włożyć dynię, dodać śmietanę kremówkę, śmietanę kwaśną, sól, pieprz, ostrą paprykę i czosnek granulowany. całość zblendować na gładką masę.

przygotowanie tarty

Tarta dyniowa Eli z boczkiem

Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni. Wysmażony tłuszcz z boczku dodać do masy dyniowej i wymieszać. Mus dyniowy wyłożyć na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do190 stopni C. piec30 minut.

przygotowanie tarty cd

Tarta dyniowa Eli z boczkiem

Po tym czasie obłożyć tartę czipsami z boczku i piec jeszcze10 minut. Smacznego!