Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana po chłopskuPrzygotowanie pierwszej warstwy zapiekanki:
Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Po wystudzeniu pokroić w plasterki. Wyłożyć podwójną warstwę do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wysypać pokrojoną w kostkę paprykę.
Druga warstwa z boczku i cebulki:
Boczek i cebulę pokrojone w kostkę wrzucić na suchą patelnię, doprawić przyprawą uniwersalną i smażyć około 7 minut aż cebulka się zeszkli a tłuszcz z boczku wytopi. Wyłożyć na zapiekankę.
Kończenie zapiekanki:
Do śmietany dodać gałkę muszkatołową, pieprz i musztardę. Wymieszać, wylać na zapiekankę. Wierzch zapiekanki wyłożyć pozostałymi talarkami ziemniaków i serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez 45 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem. Życzę smacznego!
robaczek