Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prawdziwie chłopskie jadło. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulką, papryką i dużą ilością sera to wspaniały, sycący obiad, idealny na jesienne i zimowe chłody.

Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,6 kg boczku wędzonego surowego
  • 2 duże cebule
  • 2 duże czerwone papryki
  • 12 plastrów sera żółtego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (najlepiej naturalnej)
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku

 

  • Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka soli i woda do ugotowania ziemniaków

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku

Przygotowanie pierwszej warstwy zapiekanki:

Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku
Warstwa zapiekanki z ziemniaków i papryki

Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Po wystudzeniu pokroić w plasterki. Wyłożyć podwójną warstwę do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wysypać pokrojoną w kostkę paprykę.

Druga warstwa z boczku i cebulki:

Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku
Warstwa z boczku i smażonej cebulki

Boczek i cebulę pokrojone w kostkę wrzucić na suchą patelnię, doprawić przyprawą uniwersalną i smażyć około 7 minut aż cebulka się zeszkli a tłuszcz z boczku wytopi. Wyłożyć na zapiekankę.

Kończenie zapiekanki:

Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku
Ostatnia warstwa przykryta żółtym serem

Do śmietany dodać gałkę muszkatołową, pieprz i musztardę. Wymieszać, wylać na zapiekankę. Wierzch zapiekanki wyłożyć pozostałymi talarkami ziemniaków i serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez 45 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem. Życzę smacznego!