nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Potrawka z marchewką i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, delikatna potrawka z kurczaka

Potrawka z marchewką i groszkiem

Składniki:

Potrawka z marchewką i groszkiem

 

  • 1 większy filet z kurczaka
  • 1 słoik marchewki z groszkiem
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
  • pieprz
  • ok. 150 ml śmietanki do sosów 18%
  • 1 żółtko
  • 4 kopiaste łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Potrawka z marchewką i groszkiem
1. Kurczaka kroimy dość drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej i na niezbyt rozgrzany wrzucamy kurczaka, którego dusimy na niedużym ogniu kilka minut (mięso ma się ściąć, ale nie przysmażyć). 2. W 1/2 l wrzątku rozpuszczamy vegetę i zalewamy nią kurczaka. Dodajemy dwa listki laurowe i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Dodajemy marchewkę z groszkiem, razem z zalewą i zagotowujemy. 3. Do śmietanki dodajemy żółtko i mąkę, dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Całość wlewamy do gotującego się bulionu. Gotujemy mieszając przez chwilę, aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem. Potrawkę można podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypaną usiekaną natką pietruszki.