2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Potrawka z młodej kapusty i klopsików

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniały letni jedno garnkowy obiad z młodej kapusty kalafiora z pożywnymi klopsikami z mięsa mielonego.

Potrawka z młodej kapusty i klopsików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z młodej kapusty i klopsików

 

  • 1 główka młodej kapustki
  • 1/2 małego kalafiora
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 młode marchewki
  • 3 szklanki bulionu rosołowego
  • 1/2 pęczka szczypioru z dymki
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól lub kucharek do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • płatki chili-szczypta

 

  • Klopsiki:
  • 70 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 1 kajzerka czerstwa
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • czubrica zielona do smaku
  • przyprawa do gyrosa do smaku
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z młodej kapusty i klopsików
Klopsiki: Łopatkę wieprzową myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą i czosnkiem,kajzerkę moczymy w wodzie,dobrze odciskamy i dodajemy do masy,wbijamy jajka,dodajemy koperek doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy.Formujemy w dłoni małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kapustę i kalafiora myjemy kapustę szatkujemy dość grubo nożem,a kalafiora dzielimy na małe różyczki.Na patelni na której smażyliśmy klopsiki przesmażamy pokrojony w kostkę boczek razem z posiekaną cebulą,dodajemy kapustę i kalafiora oraz pokrojoną w plasterki młodą marchewkę,całość dusimy na patelni około 5 minut,po czym przekładamy do dużego garnka wlewamy bulion,dodajemy koncentrat i dusimy około 10 minut,pod koniec dodajemy pokrojoną zieleninę zabielamy śmietaną wrzucamy klopsiki,doprawiamy do smaku przyprawami i zdejmujemy z ognia.Rozkładamy na talerze i podajemy gorące danie.
Potrawka z młodej kapusty i klopsików
mięso myjemy przed mieleniem cebule i czosnek obieramy
Potrawka z młodej kapusty i klopsików
wyrobione klopsiki obtaczamy w mace pszennej smażymy
Potrawka z młodej kapusty i klopsików
kapustę podsmażamy na boczku z kalafiorem i cebulę dusimy dodajemy zieleninę
Potrawka z młodej kapusty i klopsików
pod koniec wrzucamy klopsiki zabielamy śmietaną doprawiamy