Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Klopsiki wołowe w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe, zgrabne, pulpeciki wołowe duszone w gęstym sosie z mnóstwem pieczarek.Pasują zarówno do ziemniaków jak i kaszy czy makaronu.

Klopsiki wołowe w sosie pieczarkowym

Składniki:

Klopsiki wołowe w sosie pieczarkowym

Klopsiki:

  • 0,5kg. zmielonego karku wołowego
  • 3 kromki chleba namoczone w mleku
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • smalec do smażenia

Sos pieczarkowy:

Sposób przygotowania:

Klopsiki wołowe w sosie pieczarkowym
Klopsiki:

Mięso przełożyć do miski, dodać odciśnięte z mleka kromki chleba, wbić jajko oraz doprawić solą i pieprzem.

Dłońmi wyrobić masę mięsną do połączenia się składników. Z mięsa formować małe , okrągłe klopsiki ,każdego obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane klopsiki.

Sos pieczarkowy:

Obrane pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Dusić do odparowania płynu. Wlać rosół/bulion, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Doprawić słodką papryką,solą i pieprzem, dusić na minimalnym gazie kolejne 15 min.

Do sosu dołożyć pulpeciki, dusić do zgęstnięcia sosu, ew. zaprawić łyżką mąki pszennej rozmieszanej w paru łyżkach sosu.