Sposób przygotowania:
Klopsiki wołowe w sosie pieczarkowym
Klopsiki:
Mięso przełożyć do miski, dodać odciśnięte z mleka kromki chleba, wbić jajko oraz doprawić solą i pieprzem.
Dłońmi wyrobić masę mięsną do połączenia się składników. Z mięsa formować małe , okrągłe klopsiki ,każdego obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane klopsiki.
Sos pieczarkowy:
Obrane pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Dusić do odparowania płynu. Wlać rosół/bulion, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Doprawić słodką papryką,solą i pieprzem, dusić na minimalnym gazie kolejne 15 min.
Do sosu dołożyć pulpeciki, dusić do zgęstnięcia sosu, ew. zaprawić łyżką mąki pszennej rozmieszanej w paru łyżkach sosu.
Mięso przełożyć do miski, dodać odciśnięte z mleka kromki chleba, wbić jajko oraz doprawić solą i pieprzem.
Dłońmi wyrobić masę mięsną do połączenia się składników. Z mięsa formować małe , okrągłe klopsiki ,każdego obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane klopsiki.
Sos pieczarkowy:
Obrane pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Dusić do odparowania płynu. Wlać rosół/bulion, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Doprawić słodką papryką,solą i pieprzem, dusić na minimalnym gazie kolejne 15 min.
Do sosu dołożyć pulpeciki, dusić do zgęstnięcia sosu, ew. zaprawić łyżką mąki pszennej rozmieszanej w paru łyżkach sosu.