Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Poutine - danie kanadyjskie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Poutine jest najsławniejszym daniem mało znanej kuchni kanadyjskiej, wywodzącym się z prowincji Quebec.

Poutine - danie kanadyjskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Poutine - danie kanadyjskie

 

  • frytki
  • ser cheese curds (zastąpić mozzarellą i cheddar)

 

  • Sos poutine brune:
  • 4 łyżki masła
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • szczypta lub dwie soli

Sposób przygotowania:

Poutine - danie kanadyjskie
Frytki przygotować według swojego sprawdzonego przepisu albo kupne wg. przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć i można też zbić palcami w małe grudki jak by to był ser cheese curds ale nie jest to konieczne. Masło rozpuścić w rondlu na średnim ogniu, dodać pieprz i zamieszać. Powoli dodać mąkę cały czas mieszając do połączenia masła z mąką. Po ok. minucie zasmażka zgęstnieje, buliony połączyć w kubku z czubkiem i wlać powoli do zasmażki mieszając aż składniki się razem połączą. Gotować kilka minut aż sos trochę zgęstnieje ale nie za bardzo - ma być raczej lejący niż gęsty.Włożyć porcję frytek do naczynia styropianowego (podobno tak najlepiej smakuje, zwykły talerz też sprawdza się dobrze), nałożyć dowolną ilość sera na frytki i polać bardzo gorącym sosem. Dodatki dowolne, np. ogóras i puszka piwa. Smacznego i mała przestroga - danie jest lekko uzależniające.
Poutine - danie kanadyjskie
Sos brune - do zasmażki dodać bulion drobiowy i wołowy
Poutine - danie kanadyjskie
Startą mozzarellę i cheddar opcjonalnie można zbić w małe grudki
Poutine - danie kanadyjskie
Sos brune gotować kilka minut, nie za długo, ma być lejący

Tagi:

sery sosy ser