Sposób przygotowania:
Poutine - danie kanadyjskie
Frytki przygotować według swojego sprawdzonego przepisu albo kupne wg. przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć i można też zbić palcami w małe grudki jak by to był ser cheese curds ale nie jest to konieczne. Masło rozpuścić w rondlu na średnim ogniu, dodać pieprz i zamieszać. Powoli dodać mąkę cały czas mieszając do połączenia masła z mąką. Po ok. minucie zasmażka zgęstnieje, buliony połączyć w kubku z czubkiem i wlać powoli do zasmażki mieszając aż składniki się razem połączą. Gotować kilka minut aż sos trochę zgęstnieje ale nie za bardzo - ma być raczej lejący niż gęsty.Włożyć porcję frytek do naczynia styropianowego (podobno tak najlepiej smakuje, zwykły talerz też sprawdza się dobrze), nałożyć dowolną ilość sera na frytki i polać bardzo gorącym sosem. Dodatki dowolne, np. ogóras i puszka piwa. Smacznego i mała przestroga - danie jest lekko uzależniające.
zbysiowa
Polpal
Tak jest, pomimo swojej prostoty danie jest bardzo smaczne, patrząc z drugiej strony są to ziemniaki z serem i sosem, czyli wszystko co lubimy. Nie ma chyba osoby, która po spróbowaniu poutine po raz pierwszy powiedziałaby, że tego nie lubi :)
zbysiowa
Czuję że i ja bym zasmakowała w tym daniu :)
Polpal
Oj spróbuj bo warto a w dodatku tanie i łatwe do zrobienia, to jest podstawowa wersja bo sos daje duże pole do popisu tworząc różne odmiany dania, np. Deluxe Poutine to sos dodatkiem smażonych grzybów, karmelizowanej cebuli i zielonej papryki. Galvode Poutine jest z dodatkiem kawałków kurczaka lub indyka bez kości i zielonego groszku. Dodanie usmażonej cebuli i mielonej wołowiny do sosu to Bourguignonne Poutine, itd. itp.
misia5