jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Powidło śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Takich pyszności na pewno nie znajdziemy na sklepowych półkach. Zachęcam to stworzenia własnej spiżarni, aby zimą cieszyć się zdrowymi i pysznymi przetworami.

Powidło śliwkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Powidło śliwkowe

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Powidło śliwkowe

ETAP 1

Powidło śliwkowe
Po umyciu owoce osuszamy

Śliwki myjemy i osuszamy.

ETAP 2

Powidło śliwkowe
Z owoców usuwamy pestki

. Tak przygotowane przecinamy na połowy i usuwamy z nich pestki.
Wypestkowane owoce przekładamy do garnka w którym będziemy smażyć powidło.

ETAP 3

Powidło śliwkowe
Śliwki rozdrabniamy

Śliwki delikatnie rozbijamy, miksujemy blenderem (dzięki temu szybciej puszczą sok).

ETAP 4

Powidło śliwkowe
Do śliwek dodajemy cukier i cynamon

Śliwki umieszczamy na ogniu. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon. Powidło smażymy około 1 godzimy. Co jakiś czas mieszamy je. Po godzinie smażenia zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do drugiego dnia.

ETAP 5

Powidło śliwkowe
Śliwki smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji

Następnego dnia śliwki ponownie stawiamy na ogniu i smażmy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny.
Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i trzymamy tak do momentu jak wystygnie.