Sposób przygotowania:
Powidło śliwkoweETAP 1
Śliwki myjemy i osuszamy.
ETAP 2
. Tak przygotowane przecinamy na połowy i usuwamy z nich pestki.
Wypestkowane owoce przekładamy do garnka w którym będziemy smażyć powidło.
ETAP 3
Śliwki delikatnie rozbijamy, miksujemy blenderem (dzięki temu szybciej puszczą sok).
ETAP 4
Śliwki umieszczamy na ogniu. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon. Powidło smażymy około 1 godzimy. Co jakiś czas mieszamy je. Po godzinie smażenia zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do drugiego dnia.
ETAP 5
Następnego dnia śliwki ponownie stawiamy na ogniu i smażmy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny.
Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i trzymamy tak do momentu jak wystygnie.