Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Powidło z agrestu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Powidło z agrestu

Składniki:

Powidło z agrestu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Powidło z agrestu
Owoce agrestu powinny być całkiem dojrzałe, przebrane z usunięciem różnych zanieczyszczeń. Owoce uszkodzone czy np. z jakimiś plamami najlepiej usunąć. Następnie owoce osączamy i czyścimy z resztek dna kwiatowego oraz szypułek. Opłukujemy i umieszczamy w rondlu, następnie miażdżymy i rozgotowujemy, po czym przecieramy przez sito, choć nie jest to czynność niezbęd- na, ponieważ drobne pesteczki agrestu nie są w żaden sposób szkodliwe. Staramy się zagęścić masę owocową poprzez rozgotowywanie jej w niewysokiej temperaturze aż do odparowania w nagrzanym piekarniku.