Mazia

Mazia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Powiew wiosny na talerzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne danie dla smakoszy szpinaku. Z przepisu powstanie 6 porcji,a jedna dostarcza około 600 kcal, albo 4 duże porcje po 900 kcal.

Powiew wiosny na talerzu

Składniki:

Powiew wiosny na talerzu

 

  • Mrożony szpinak Hortex - 500g
  • Serek Masacarpone - 250g
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Pierś z kurczaka - 0,5kg
  • Gałka muszkatołowa - 5g
  • Pieprz - 5g
  • Przyprawa warzywna - do smaku
  • Makaron kolanka - 500g
  • Olej

Sposób przygotowania:

Powiew wiosny na talerzu
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać „wegetą”, smażyć na oleju aż do zarumienienia. 2. Mięso zdjąć z patelni i wrzucić na nią mrożony szpinak. Smażyć, aż do odparowania wody. 3. W między czasie, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z gałką muszkatołową. 4. Czosnek lekko podsmażyć, połączyć ze szpinakiem. Dodać do tego mascarpone, przyprawę warzywną, pieprz. Na końcu dodać kawałki kurczaka oraz chwilę podsmażyć. 5. Ugotować makaron, odcedzić i dodać do makaronu sos z kurczakiem, wszystko wymieszać, gotując na małym ogniu.