Sposób przygotowania:
Chłodnik z czereśni , truskawek i poziomek
Trawę cytrynową siekamy, wrzucamy do rondelka i dolewamy pół szklanki wody. Gotujemy około 10 min, aż cały aromat przejdzie do płynu. Studzimy i przecedzamy przez sito. Owoce myjemy , truskawki i poziomki oczyszczamy z szypułek , czereśnie drylujemy. Do blendera wrzucamy owoce , dodajemy mleczko , miód , cukier , sok z limonki i wywar z trawy cytrynowej. Wszystko razem blendujemy. Wkładamy do lodówki aby porządnie się schłodziło. Podajemy w głębokim talerzu z gałką sorbetu i plastrem karamboli. Chłodnik powinien być słodki z nutą kwasowości z trawy cytrynowej i limonki. Jeśli jest za słodki , dodajmy sok z limonki. Taki chłodnik doskonale komponuje się z sorbetem z mango który jest orzeźwiający i lekko kwaśny.