Sposób przygotowania:
Poziomki w pianie z czerwonego wina
Poziomki umyć, osuszyć i dopiero wtedy oczyścić z szypułek. Każdą przekroić na 4 części, włożyć do salaterki, skropić winem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
Wina przelać do garnka i na silnym ogniu gotować do połowy objętości. Przyprawić goździkami i cynamonem.
W drugim garnku roztopić masło i wymieszać z miodem. Stopniowo wlewać śmietanę i przyprawione wino, ciągle mieszając. Następnie ubijać trzepaczką, aż nabierze kremowej konsystencji.
Poziomki nałożyć do pucharków i polać gorącym sosem.
Wina przelać do garnka i na silnym ogniu gotować do połowy objętości. Przyprawić goździkami i cynamonem.
W drugim garnku roztopić masło i wymieszać z miodem. Stopniowo wlewać śmietanę i przyprawione wino, ciągle mieszając. Następnie ubijać trzepaczką, aż nabierze kremowej konsystencji.
Poziomki nałożyć do pucharków i polać gorącym sosem.