Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Poziomkowy obłoczek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szybki i bardzo smaczny torcik z poziomkami i bitą śmietaną.

Poziomkowy obłoczek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Poziomkowy obłoczek

 

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru kryształu
  • 1 szk mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • 1 fix do śmietany
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 szkl poziomek

Sposób przygotowania:

Poziomkowy obłoczek
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy naprzemiennie żółtka oraz cukier kryształ. Następnie dodajemy mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę (śr. 24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier. Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem oraz fixem. Wykładamy na upieczony biszkopt. Na wierzchu układamy poziomki. Chwilę schładzamy i jemy.
Poziomkowy obłoczek
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy naprzemiennie żółtka oraz cukier kryształ. Następnie dodajemy mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia.
Poziomkowy obłoczek
Ciasto wylewamy na tortownicę (śr. 24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier.
Poziomkowy obłoczek
Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem oraz fixem. Wykładamy na upieczony biszkopt. Na wierzchu układamy poziomki. Chwilę schładzamy i jemy.

Tagi:

jajko jajka