Sposób przygotowania:
Pożywna zupa jarzynowa z pieczarkami
Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Namoczyć w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Umyć szpinak i nieco rozdrobnić. Pieczarki obrać i pokroić. Cukinie pokroić w cienkie plastry, seler w drobną kostkę.
Cebulę, pietruszkę i szczypiorek posiekać. Wlać oliwę do garnka i zrumienić na nim cebulę. Dodać liście szpinaku, ziemniaki i połowę kalafiora, pieczarek, plastrów cukini i selera. Wszystko dusić pod przykryciem 10 minut. Wlać 1 L wody + kostkę rosołową i zagotować. Dodać szczypiorek i natkę, wywar rozdrobnić blenderem. Dodać drugą połowę jarzyn i pieczarek i gotować jeszcze przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące.
Smacznego.
Cebulę, pietruszkę i szczypiorek posiekać. Wlać oliwę do garnka i zrumienić na nim cebulę. Dodać liście szpinaku, ziemniaki i połowę kalafiora, pieczarek, plastrów cukini i selera. Wszystko dusić pod przykryciem 10 minut. Wlać 1 L wody + kostkę rosołową i zagotować. Dodać szczypiorek i natkę, wywar rozdrobnić blenderem. Dodać drugą połowę jarzyn i pieczarek i gotować jeszcze przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące.
Smacznego.