jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pożywne babeczki bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Choć według mnie awokado samo w sobie ma bliżej nieokreślony smak, w tym wydaniu smakuje pysznie!. Polecam ten pyszny i zdrowy deserek

Pożywne babeczki bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pożywne babeczki bez pieczenia

 

  • Składniki na 8-10 babeczek:
  • 2 szklanki kokosu,
  • 2 szklanki krojonych migdałów,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyzki miodu,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • 2 owoce awokado,
  • 1 banan,
  • 250 ml śmietanki 30 %,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • Cukier do smaku,
  • Sok w ½ cytryny,
  • 4 kostki czekolady do dekoracji,
  • Melisa do dekoracji,
  • Około 8 truskawek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pożywne babeczki bez pieczenia
Składniki ciasta przekładamy do robota kuchennego (malakseru) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto by się dobrze nie kleiło należy dodać do niego jeszcze rodzynek. Formę na muffinki smarujemy delikatnie olejem. Z gotowej masy formujemy kulki i przekładamy do wgłębień w formie. Kulkami wyklejamy brzegi i dno wgłębień nadając kształt babeczki. Całość przekładamy na około 30 minut do zamrażalnika by dobrze zastygło i było łatwo wyjąć. Po tym czasie wyjmujemy babeczki z foremki. Awokado przekrawamy, wyjmujemy pestki i obieramy ze skórki. Miksujemy razem z obranym bananem na gładka masę. Dokładamy sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy cukier do smaku (1 łyżka), wcześniej przygotowany mus. Po dokładnym wymieszaniu dokładamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Gotowy krem awokadowy przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na babeczki, wypełniając wgłębienie i tworząc kopczyki. Całość dekorujemy startą czekoladą oraz truskawkami.
Pożywne babeczki bez pieczenia
Gotowym ciastem wykładamy wgłębienia foremek