Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Babeczki z kaszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche babeczki a w nich kasza manna

Babeczki z kaszką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki z kaszką

 

  • BABECZKI
  • 125g margaryny
  • 250g mąki
  • 50g cukru
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Jajko
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • ½ l mleka
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • POLEWA:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z kaszką
Miękką margarynę mieszamy z mąką, proszkiem, cukrem zwykłym i
waniliowym oraz jajkiem. Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto, które odstawiamy na 30 minut do lodówki.


W tym czasie foremki do pieczenia babeczek smarujemy margaryną i
obsypujemy mąką.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i
przekładamy do foremek. Nakłuwamy dokładnie widelcem, żeby nie rosło podczas pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.


Mleko gotujemy i wsypujemy kaszę. Gotujemy na maleńkim ogniu, mieszając bez przerwy, aż kasza zgęstenije.
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania
dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.


Czekoladę rozpuszczamy
w kąpieli wodnej i  mieszamy z mlekiem.

 


Do babeczek nakładamy kaszkową masę i
ozdabiamy babeczki polewą czekoladową.
Babeczki z kaszką
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wyszło mi 7 babeczek z tego przepisu
Babeczki z kaszką
Do ostudzonych babeczek dodajemy schłodzoną masę z kaszki