mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pralinki ala Red Velvet

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, wilgotne kuleczki obtoczone w czekoladzie:)

Pralinki ala Red Velvet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pralinki ala Red Velvet

 

  • Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duże jajko
  • 2/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżki winnego octu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego

 

  • Dodatkowo:
  • ok. 200-250g serka kremowego (np. philadelphia)
  • 200-300g czekolady gorzkiej lub mlecznej do obtoczenia

 

Sposób przygotowania:

Pralinki ala Red Velvet
Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm smaruję masłem i wysypuję mąką. Mąkę, kakao i sól przesiewam do miski. Dodaję do tego cukier, mieszam. W osobnej misce miksuję jajka, dodaję olej, maślankę, barwnik czerwony w proszku (w ilości takiej aby zabarwić masę na czerwono), ekstrakt waniliowy i mieszam łyżką do połączenia. Suche składniki przekładam do składników mokrych, łączę na gładką masę. Sodę mieszam z octem, dodaję do ciasta, szybko mieszam, przekładam do tortownicy. Piekę ciasto około 30 minut w 180*C. Całkowicie ostudzone ciasto kruszę do miski, dodaje serek i wyrabiam w rękach na zwartą masę. Z ciasta lepię kuleczki, układam je na tacce. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Czekoladę łamię na kostki i topię w kąpieli wodnej. Zanurzam w czekoladzie pralinki, odstawiam z powrotem na tacę. Przechowuję pralinki w lodówce.
Pralinki ala Red Velvet
Masę zabarwionego ciasta przekładam do tortownicy i piekę
Pralinki ala Red Velvet
Całkowicie ostudzone ciasto kruszę do miski, dodaję serek
Pralinki ala Red Velvet
Z masy lepię kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układam na tacy
Pralinki ala Red Velvet
Każdą kuleczkę obtaczam w czekoladzie, układam na tacy