Sposób przygotowania:
Pralinki ala Red Velvet
Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm smaruję masłem i wysypuję mąką. Mąkę, kakao i sól przesiewam do miski. Dodaję do tego cukier, mieszam. W osobnej misce miksuję jajka, dodaję olej, maślankę, barwnik czerwony w proszku (w ilości takiej aby zabarwić masę na czerwono), ekstrakt waniliowy i mieszam łyżką do połączenia. Suche składniki przekładam do składników mokrych, łączę na gładką masę. Sodę mieszam z octem, dodaję do ciasta, szybko mieszam, przekładam do tortownicy. Piekę ciasto około 30 minut w 180*C. Całkowicie ostudzone ciasto kruszę do miski, dodaje serek i wyrabiam w rękach na zwartą masę. Z ciasta lepię kuleczki, układam je na tacce. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Czekoladę łamię na kostki i topię w kąpieli wodnej. Zanurzam w czekoladzie pralinki, odstawiam z powrotem na tacę. Przechowuję pralinki w lodówce.