Sposób przygotowania:
Pralinki z cappuccino
Na samym początku zabieramy się za zrobienie masy.
Mleko należy zagotować i zalać nim przełożone do miseczki lub kubeczka cappuccino po czym dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekoladę i mieszamy do czasu połączenia się składników. Na początku masa będzie wyglądała mało apetycznie, ale z chwilą połączenia się składników stanie się gładka i jednolita.
Teraz zabieramy się za robienie czekoladek.
Biała czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
Gdy czekolada stanie się płynna za pomocą pędzelka nanosimy cieniutką warstwę czekolady na każdą foremkę, po czym dajemy foremki do lodówki na 5 minut, by czekolada stężała.
Po 5 minutach ponownie malujemy wnętrza foremek białą czekoladą i wstawiamy na kolejne 5 minut do lodówki.
Gdy czekolada zastygnie, po raz trzeci i ostatni malujemy foremki i wstawiamy na 10 minut do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.
Po 10 minutach wyjmujemy czekoladki z lodówki i napełniamy przygotowanym wcześniej nadzieniem cappuccino do 3/4 wysokości czekoladek.
Pozostałą czekoladą zamykamy każdą czekoladkę i wstawiamy foremki do lodówki na co najmniej 30 minut. Dzięki temu czekoladki łatwo wyjdą z foremek.
Tak przygotowane czekoladki wyjmujemy z foremek.
Mleko należy zagotować i zalać nim przełożone do miseczki lub kubeczka cappuccino po czym dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekoladę i mieszamy do czasu połączenia się składników. Na początku masa będzie wyglądała mało apetycznie, ale z chwilą połączenia się składników stanie się gładka i jednolita.
Teraz zabieramy się za robienie czekoladek.
Biała czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
Gdy czekolada stanie się płynna za pomocą pędzelka nanosimy cieniutką warstwę czekolady na każdą foremkę, po czym dajemy foremki do lodówki na 5 minut, by czekolada stężała.
Po 5 minutach ponownie malujemy wnętrza foremek białą czekoladą i wstawiamy na kolejne 5 minut do lodówki.
Gdy czekolada zastygnie, po raz trzeci i ostatni malujemy foremki i wstawiamy na 10 minut do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.
Po 10 minutach wyjmujemy czekoladki z lodówki i napełniamy przygotowanym wcześniej nadzieniem cappuccino do 3/4 wysokości czekoladek.
Pozostałą czekoladą zamykamy każdą czekoladkę i wstawiamy foremki do lodówki na co najmniej 30 minut. Dzięki temu czekoladki łatwo wyjdą z foremek.
Tak przygotowane czekoladki wyjmujemy z foremek.
zbysiowa
misia5
Zapraszam:)
iziona
misia5
Może któregoś dnia obietnica stanie się faktem:) Robienie czekoladek to fana "zabawa" i świetny relaks o ile pozostała część rodziny śpi i nie pyta ciągle, czy już zrobione:)
edytaha
misia5
Bardzo się cieszę, że czekoladki Ci się podobają. Do mistrzostwa to mi trochę brakuje, ale uwielbiam robić czekoladki. Mam kilka pomysłów na nowe nadzienia i jak tylko czas pozwoli to będę robiła następne czekoladki:)
edytaha
Ja też mam pomysł na nadzienie, ale nie mam praktyki w robieniu czekoladek, więc pewnie poniosłabym sromotną porażkę :)
misia5
Nie zakładaj z góry, że coś Ci nie wyjdzie, bo tak będzie na pewno:) To taki psikus losu:) Spróbuj, a zobaczysz, że Ci wyjdą:)
marietta
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:)
monikaT83
misia5
Dziękuję:) A dokładnie to co Ci nie wyszło przy robieniu czekoladek?