SUPERPRZEPIS

Pralinki na walentynki

  • 18
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Pralinki na walentynki Więcej zdjęć (5)

Pralinki z nadzieniem owocowym, idealne na święto zakochanych. Niby małe co nieco, a tak bardzo cieszy!

Składniki:

Pralinki na walentynki

 

  • 120 g białej czekolady
  • odrobina czerwonego lub różowego barwnika w proszku
  • 2 krople mleka skondensowanego zwykłego

 

  • Nadzienie:
  • 1,5 garści mrożonych malin
  • 1,5 garści mrożonych borówek (te czarne)
  • 1,5 garści leśnych poziomek
  • 4 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Pralinki na walentynki
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej. Na łyżeczkę nakładamy barwnik, a na niego nakładamy mleko skondensowane. Za pomocą np. wykałaczki rozprowadzamy barwnik w mleku po czym łyżeczką mieszamy biała rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Gdy się zabarwi, możemy przystąpić do malowania foremek.



Każdy otwór w foremce za pomocą pędzla pokrywamy cieniutką warstwą czekolady, po czym wstawiamy na 5 minut do lodówki.



Gdy pierwsza warstwa zastygnie ponownie malujemy każdy środek foremki czekoladą i wstawiamy na kolejne 5 minut do lodówki. Po tym czasie po raz trzeci i już ostatni malujemy każdą foremkę rozpuszczoną czekoladą i dajemy na 10 minut do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.



W tym czasie zajmujemy się nadzieniem.



Owoce przesypujemy do garnuszka, zasypujemy cukrem. Maliny rozgniatamy, by szybciej puściły sok. Całość należy zagotować i gotować przez około 5 minut. Po tym czasie gorącą masę owocową odstawiamy do ostudzenia. Jeśli ktoś chce może przetrzeć ją przez sitko. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ moje dziecko bardzo o to prosiło, a że nie mam nic przeciwko pesteczkom przychyliłam się do jej prośby:)



Gdy czekolada w foremkach stwardnieje każdą czekoladkę napełniamy dobrze ostudzonym nadzieniem. Pozostałą czekoladą zamykamy czekoladki i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.



Tak przygotowane czekoladki ostrożnie wyjmujemy z foremki.
Pralinki na walentynki
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka nanosimy na foremki
Pralinki na walentynki
Owoce zasypujemy cukrem zagotowujemy odparowujemy nadmiar płynu i odstawiamy do ostudzenia
Pralinki na walentynki
Gdy czekolada w foremkach zastygnie do każdego otworu nakładamy dokładnie ostudzone nadzienie
Pralinki na walentynki
Pozostałą czekoladą zamykamy czekoladki