sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Prasowanka drobiowa z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół.

Prasowanka drobiowa z żurawiną

Składniki:

Prasowanka drobiowa z żurawiną

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 250 g mielonej piersi z indyka
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • żelatyna
  • peklosmaczek
  • sól
  • przyprawa John lub do drobiu

Sposób przygotowania:

Prasowanka drobiowa z żurawiną
1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki żelatyny i 1/3 łyżeczki peklosmaczku. Wrzucamy pokrojoną żurawinę. składniki dokładnie mieszamy.

2. Na dno szynkowaru wkładamy połówkę piersi z kurczaka. Posypujemy ją przyprawą, solą, peklosmaczkiem i żelatyną. 

3. Równo rozkładamy doprawione mięso z indyka i przykrywamy drugim kawałkiem piersi. Posypujemy przyprawą, peklosmaczkiem i solą.

4. Nakładamy podkładkę i dociskamy sprężyną. Wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

5. Po tym czasie wkładamy szynkowar do garnka z gotującą się wodą. Pamiętajmy o ściereczce na dnie. Gotujemy około 1 godzinę.

6. Zostawiamy, aż dobrze przestygnie i wstawiamy ponownie do lodówki na 10 godzin.

7. Zdejmujemy sprężynę, odwracamy szynkowar do góry dnem i polewamy go wrzątkiem. 

8. Gotową wędlinę przekładamy na talerz.

9. Pamiętajmy, żeby nie posypywać górnej warstwy żelatyną. Przyklei ona mięso do podkładki co bardzo utrudni wyjęcie go z szynkowaru.

Tagi:

mięso drób