Sposób przygotowania:
Prasowanka drobiowa z żurawiną
1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki żelatyny i 1/3 łyżeczki peklosmaczku. Wrzucamy pokrojoną żurawinę. składniki dokładnie mieszamy.
2. Na dno szynkowaru wkładamy połówkę piersi z kurczaka. Posypujemy ją przyprawą, solą, peklosmaczkiem i żelatyną.
3. Równo rozkładamy doprawione mięso z indyka i przykrywamy drugim kawałkiem piersi. Posypujemy przyprawą, peklosmaczkiem i solą.
4. Nakładamy podkładkę i dociskamy sprężyną. Wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
5. Po tym czasie wkładamy szynkowar do garnka z gotującą się wodą. Pamiętajmy o ściereczce na dnie. Gotujemy około 1 godzinę.
6. Zostawiamy, aż dobrze przestygnie i wstawiamy ponownie do lodówki na 10 godzin.
7. Zdejmujemy sprężynę, odwracamy szynkowar do góry dnem i polewamy go wrzątkiem.
8. Gotową wędlinę przekładamy na talerz.
9. Pamiętajmy, żeby nie posypywać górnej warstwy żelatyną. Przyklei ona mięso do podkładki co bardzo utrudni wyjęcie go z szynkowaru.
2. Na dno szynkowaru wkładamy połówkę piersi z kurczaka. Posypujemy ją przyprawą, solą, peklosmaczkiem i żelatyną.
3. Równo rozkładamy doprawione mięso z indyka i przykrywamy drugim kawałkiem piersi. Posypujemy przyprawą, peklosmaczkiem i solą.
4. Nakładamy podkładkę i dociskamy sprężyną. Wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
5. Po tym czasie wkładamy szynkowar do garnka z gotującą się wodą. Pamiętajmy o ściereczce na dnie. Gotujemy około 1 godzinę.
6. Zostawiamy, aż dobrze przestygnie i wstawiamy ponownie do lodówki na 10 godzin.
7. Zdejmujemy sprężynę, odwracamy szynkowar do góry dnem i polewamy go wrzątkiem.
8. Gotową wędlinę przekładamy na talerz.
9. Pamiętajmy, żeby nie posypywać górnej warstwy żelatyną. Przyklei ona mięso do podkładki co bardzo utrudni wyjęcie go z szynkowaru.