lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Prawdziwki marynowane w zalewie octowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mamy sezon grzybowy jak widać. Praca wre, wróciłam z lasu i zabrałam zaraz się do czyszczenia. Dziś tylko prawdziwki i kozaki więc łebki pójdą do marynowania, a resztę do sosu.

Prawdziwki marynowane w zalewie octowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Prawdziwki marynowane w zalewie octowej

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody,

 

  • 1 szklanka octu 10%,

 

  • 2 łyżeczki soli,

 

  • 3 łyżeczki cukru,

 

Dodatkowo:

  • Grzyby ( prawdziwki i kozaki ) Po ugotowaniu było kg

Sposób przygotowania:

Prawdziwki marynowane w zalewie octowej

Wykonanie zalewy:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet i wstawiamy na gaz. Wsypujemy cukier i sól. Obieramy cebule i kroimy w talarki. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnkach. Zalewę gotujemy 15 minut.

Grzyby:

Grzyby czyścimy, twarde małe łebki idą na zalewę. Gotujemy grzyby około 20 minut ( wsypujemy łyżkę soli, podczas gotowania zbieramy szum ). Ugotowane grzyby przepłukujemy wodą zimną i wkładamy odsączone do małych słoiczków. Zalewamy przygotowana zalewą, aby grzyby były całkiem zakryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Wyszło mi 7 słoiczków takich po 200 ml.

Prawdziwki marynowane w zalewie octowej
Grzyby czyścimy , twarde małe łebki idą na zalewę . Gotujemy grzyby koło 20 minut ( wsypujemy łyżkę soli , podczas gotowania zbieramy szum ).
Prawdziwki marynowane w zalewie octowej
Ugotowane grzyby przepłukujemy wodą zimną i wkładamy odsączone do małych słoiczków.
Prawdziwki marynowane w zalewie octowej
Zalewamy przygotowana zalewą , aby grzyby były całkiem zakryte.