Zalewę do grzybów marynowanych przyrządza się na bazie octu i wody oraz doprawia solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do marynaty należy także dodać ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Interesujący smak mają grzyby marynowane na słodko z dużą ilością cukru i cebulą. Kolejną przekąską przyrządzaną np. z maślaków są kiszone grzyby, do których używa się m.in. soli oraz oleju.
Opieńki

Opieńki

Opieńki są rodzajem grzybów jadalnych, które rosną na drzewach. Rośliny te mają gładkie trzonki i niemal płaskie kapelusze, pod którymi znajdują się blaszki. Opieńki zbiera się od września do listopada. Grzyby, po uprzednim oczyszczeniu, można gotować, smażyć, suszyć, marynować i zamrażać. Świetnie sprawdzą się także jako składnik sosów, sałatek, bigosów, jajecznic, zup, zapiekanek oraz omletów. Zmielone opieńki z cebulą, ziołami i przyprawami posłużą jako farsz do pasztecików, pierogów, uszek bądź krokietów. Kapelusze grzybów równie dobrze smakują same, usmażone na maśle albo w panierce.

Rydz

Rydz

Rydz to grzyb jadalny rosnący w całej Polce. Nie nadaje się on do suszenia ani do zup. Świetnie smakuje natomiast marynowany w occie, smażony i panierowany. Jest idealnym dodatkiem do potraw mięsnych i jarskich. Ma delikatny smak oraz miękką konsystencje. Należy go zjadać lub przetwarzać od razu po zebraniu, ponieważ znajdujące się w nim białko szybko ulega rozpadowi, przez co grzyb staje się toksyczny (może powodować problemy trawienne, np. biegunkę czy wymioty).

Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów to popularna przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Najbardziej znane są grzybki (podgrzybki, rydze, maślaki) w zalewie octowej, które idealnie komponują się jako składnik: koreczków, kanapek, wędlin, serów oraz duszonych mięs. Popularne są również grzybki mrożone, podduszane w tłuszczu lub lekko zakwaszonej wodzie oraz zakwaszane w zsiadłym mleku. Do słoiczków można nalać sam ekstrakt z grzybów o ciemnym kolorze.

Maślaki marynowane

Maślaki marynowane

Zalewę octową do maślaków marynowanych przygotowuje się z wody, czosnku, cukru oraz soli. Grzyby doprawia się także zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czarnym pieprzem. Do marynaty można dodać także białą gorczycę, marchewkę i cebulę. Przyrządzając tę potrawę, należy oczyścić grzyby, po czym wrzucić je do wrzącej wody, następnie zalać je przygotowaną marynatą. Maślaki w zalewie to idealny dodatek do mięs lub wędlin.

Rydze marynowane

Rydze marynowane

Rydze marynowane to idealny dodatek do potraw mięsnych, sałatek i przekąsek. Zalewę na grzyby przygotowuje się z: octu spirytusowego, wody, cukru, soli, liści laurowych, ziaren pieprzu i cebuli. Można do niej dodać również, w zależności od upodobań, miodu lub pomidorów. Rydze przed obróbką należy dobrze opłukać i obgotować na osolonym wrzątku. Słoiki z zawartością pasteryzuje się przez kwadrans, odwrócone do góry dnem i przykryte ściereczką.

Prawdziwki marynowane

Prawdziwki marynowane

Prawdziwki marynowane w occie są smaczną przekąską. Doskonale komponują się z pieczywem, wędlinami, serami, warzywami, mięsem, jajkami oraz sosami. Ponadto prawdziwki marynowane stanowią składnik sałatek, dań jednogarnkowych, zup, bigosów oraz past kanapkowych. Z grzybów można przygotować również farsz do mięsa, klusek i pierogów. Marynowane prawdziwki z cebulą wystarczy zmielić oraz połączyć ze sprasowanym czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. Następnie całość smaży się przez kilka minut.

Podgrzybki marynowane

Podgrzybki marynowane

Podgrzybki marynowane mają wyrazisty, słodko-kwaśny smak. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska (na przykład do wódki) bądź dodatek do kanapek, sałatek, zup i sosów. Podgrzybki marynowane w occie stanowią również doskonały składnik gulaszu, nadzienia na pierogi, pasty do pieczywa, zapiekanek, bigosu i pieczonego mięsa. Grzyby dobrze jest również zmielić, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na maśle. Opcjonalnie można dodać cebulę oraz czosnek. W ten sposób powstanie smaczny farsz do klusek i pieczeni.

Polecane przepisy do kategorii Grzyby marynowane

Znaleźliśmy 106 przepisów w kategorii Grzyby marynowane

Marynowane borowiki

Marynowane borowiki

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane gąski

Marynowane gąski

WWWiola WWWiola
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane grzybki

Marynowane grzybki

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane kurki

Marynowane kurki

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczarki w zalewie

Pieczarki w zalewie

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane pieczarki

Marynowane pieczarki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rydze marynowane

Rydze marynowane

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: