Sposób przygotowania:
Prażone
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Boczek i kiełbaskę umyć, pokroić w kostkę. Garnek, w którym będziemy piekli ziemniaki nasmarować smalcem. Na dno garnka wyłożyć ok. połowę pokrojonych w plastry ziemniaków i połowę boczku i kiełbaski. Cebulę i marchewkę obieramy, myjemy. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę i kostkę. Po połowie cebuli i marchewki układamy na wędlinie. Natkę myjemy i siekamy, dodajemy do garnka. Na to wszystko dajemy trochę smalcu, oraz dość mocno przyprawiamy. Układamy drugą warstwę, w kolejności podanej powyżej, na wierzch zostawiamy kilka plastrów ziemniaka. Ponownie przyprawiamy i kładziemy trochę smalcu. Pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. godzinę. Przed podaniem wszystko dokładnie mieszamy.