Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Prażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prażone ziemniaki to pyszne danie jednogarnkowe.

Prażone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prażone

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1/2 kg boczku wędzonego surowego
  • 1/2 kg kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule
  • 1 natka pietruszki
  • 1/2 kostki smalcu
  • kucharek
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Prażone
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Boczek i kiełbaskę umyć, pokroić w kostkę. Garnek, w którym będziemy piekli ziemniaki nasmarować smalcem. Na dno garnka wyłożyć ok. połowę pokrojonych w plastry ziemniaków i połowę boczku i kiełbaski. Cebulę i marchewkę obieramy, myjemy. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę i kostkę. Po połowie cebuli i marchewki układamy na wędlinie. Natkę myjemy i siekamy, dodajemy do garnka. Na to wszystko dajemy trochę smalcu, oraz dość mocno przyprawiamy. Układamy drugą warstwę, w kolejności podanej powyżej, na wierzch zostawiamy kilka plastrów ziemniaka. Ponownie przyprawiamy i kładziemy trochę smalcu. Pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. godzinę. Przed podaniem wszystko dokładnie mieszamy.
Prażone
Ziemniaki kroimy w plastry, boczek i kiełaskę w kostkę.
Prażone
Marchewkę kroimy w kostkę, cebulkę w pióra. Układamy w garnku.
Prażone
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy.
Prażone
Na wierzchu układamy ziemniaki, przyprawiamy, pieczemy.

Tagi:

kielbasa