Karmellka82

Karmellka82

Kucharz
[Przepisów: 12]

Prażonki na kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prażonki podajemy w naczyniu,w ktorym sie wypiekaly

Prażonki na kapuście

Składniki:

Prażonki na kapuście

 

  • 2 kg. ziemniaków
  • 70dag. kiełbasy
  • 20dag. wędzonego boczku
  • 40dag. cebuli
  • 8 liści kapusty białej lub włoskiej
  • łyżka oleju
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Prażonki na kapuście
Liście kapusty wrzucamy do wrzatku,gotujemy 3 min.osuszamy.Ziemniaki i cebule obieramy i kroimy na plasterki grobości 5 mm.Z kiełbasy zdejmujemy skórkęi kroimy na plasterki,boczek kroimy w kostke.
Boki i dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i wykladamy 4 liśćmi kapusty.Układamy na niej 1/3 ziemniaków ,oprószamy je solą oraz pieprzem i przykrywamy 1/3 kiełbasy,cebuli i boczku.Pierwsza warstwę lekko ugniatamy i układamy na niej dwie kolejne takie same warstwy.Przykrywamy wierzch pozostałymi liśćmi kapusty,naczynie przykrywamy i pieczemy 3 godz. w tem.170C.