Sposób przygotowania:
Prażonki na kapuście
Liście kapusty wrzucamy do wrzatku,gotujemy 3 min.osuszamy.Ziemniaki i cebule obieramy i kroimy na plasterki grobości 5 mm.Z kiełbasy zdejmujemy skórkęi kroimy na plasterki,boczek kroimy w kostke.
Boki i dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i wykladamy 4 liśćmi kapusty.Układamy na niej 1/3 ziemniaków ,oprószamy je solą oraz pieprzem i przykrywamy 1/3 kiełbasy,cebuli i boczku.Pierwsza warstwę lekko ugniatamy i układamy na niej dwie kolejne takie same warstwy.Przykrywamy wierzch pozostałymi liśćmi kapusty,naczynie przykrywamy i pieczemy 3 godz. w tem.170C.
Boki i dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i wykladamy 4 liśćmi kapusty.Układamy na niej 1/3 ziemniaków ,oprószamy je solą oraz pieprzem i przykrywamy 1/3 kiełbasy,cebuli i boczku.Pierwsza warstwę lekko ugniatamy i układamy na niej dwie kolejne takie same warstwy.Przykrywamy wierzch pozostałymi liśćmi kapusty,naczynie przykrywamy i pieczemy 3 godz. w tem.170C.