misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Prażynki ziemniaczano - migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mokrymi rękami uformować 6 małych płaskich kuleczek i piec na rozgrzanym tłuszczu kokosowym tak długo aż będą chrupiące....

Prażynki ziemniaczano - migdałowe

Składniki:

Prażynki ziemniaczano - migdałowe

 

  • 400g dobrze ugotowanych ziemniaków
  • ok. 13 obranych migdałów
  • 1 cebula
  • 100g świeżych pieczarek
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 świeże żółtko
  • 1 łyżka wegetariańskiego rosołu (może być instant)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 1,5łyzki nieutwardzonego tłuszczu kokosowego

 

Sposób przygotowania:

Prażynki ziemniaczano - migdałowe
Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w łupinie około 20 minut, następnie odcedzić i pozostawić do schłodzenia.
Przez ten czas migdały grubo posiekać. Obrać cebulę i drobno pokroić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Masło rozgrzać na patelni i poddusić na nim migdały, cebulę i grzyby. Całość odstawić na bok.
Ziemniaki obrać, utrzeć na grubej tarce i dodać do nich mieszankę migdałowo-cebulowo-grzybową, razem z żółtkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić wywarem oraz gałką muszkatołową.
Mokrymi rękami uformować 6 małych płaskich kuleczek i piec na rozgrzanym tłuszczu kokosowym tak długo aż będą chrupiące.