Sposób przygotowania:
Precelki- literki
Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki.
Do przesianej w misce mąki wlać ciepłe mleko, włożyć przygotowane drożdże, przykryć mąką, pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Utrzeć z cukrem żółtka jajek i margarynę, dodać do ciasta i starannie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na mniejsze kawałki.
Rękami wałkować mniejsze wałeczki, uformowane otaczać, przyciskając lekko w przesianym maku.
Z uformowanych wałeczków kształtować spore literki.
Układać łopatką na natłuszczonej blasze, piec, gdy ciastka zaczynają rosnąć.
Do przesianej w misce mąki wlać ciepłe mleko, włożyć przygotowane drożdże, przykryć mąką, pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Utrzeć z cukrem żółtka jajek i margarynę, dodać do ciasta i starannie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na mniejsze kawałki.
Rękami wałkować mniejsze wałeczki, uformowane otaczać, przyciskając lekko w przesianym maku.
Z uformowanych wałeczków kształtować spore literki.
Układać łopatką na natłuszczonej blasze, piec, gdy ciastka zaczynają rosnąć.