peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Pörkölt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny gulasz świetny na jesienne i zimowe posiłki.

Pörkölt

Składniki:

Pörkölt

 

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej

 

  • 2 duże cebule

 

  • 250 ml domowego przecieru pomidorowego

 

 

 

  • 500 ml rosołu

 

  • 2 łyżki ostrej papryki mielonej

 

  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pörkölt
Warzywa myjemy, cebulę obieramy, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych - kroimy w kostkę. Mięso myjemy i kroimy na nieduże kawałki (kostka ok 1,5 x 1,5 cm), podsmażamy w rondlu na rozpuszczonym maśle. Dodajemy warzywa, mieszamy i podsmażamy razem około 3 minuty. Następnie zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut. Zwiększamy ogień, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy dalej aby objętość sosu zmniejszyła się o połowę. Przyprawiamy mielonymi paprykami, solą, pieprzem i czosnkiem - podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Tagi:

domowe