lampanaftova

lampanaftova

Kucharz
[Przepisów: 4]

Prosta babcina szarlotka w kratkę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa szarlotka - idealny pomysł na jesienną chandrę...

Prosta babcina szarlotka w kratkę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosta babcina szarlotka w kratkę

 

  • CIASTO:
  • # 2 szklanki mąki
  • # 3/4 kostki margaryny
  • # 2 żółtka
  • # pół szklanki cukru
  • # pół torebki cukru waniliowego

 

  • NADZIENIE:
  • # ok. 8 jabłek
  • # 1/4 opakowania przyprawy do grzanego wina
  • # ok. 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Prosta babcina szarlotka w kratkę
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i uformować je w kulę. Odciąć trochę mniej niż połowę ciasta i włożyć ją do lodówki.2. Większą część ciasta pokroić na kilkucentymetrowe plastry i wykładać je na blasze, zlepić w całość i ponakłuwać widelcem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. 3. Obrane i pokrojone w kawałki jabłka wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Dodać również cukier oraz przyprawę do grzanego wina. 4. Kiedy ciasto zapiecze się, należy wyłożyć na nim masę jabłkową.5. Rozwałkować pozostałą część ciasta i powycinać z niej pasy, które utworzą kratkę na wierzchu szarlotki. 6. Ciasto piec około 40 minut aż do zarumienienia. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe podane z lodami waniliowymi
Prosta babcina szarlotka w kratkę
Wyłożone na papier i nakłute widelcem ciasto
Prosta babcina szarlotka w kratkę
Ciasto z wyłożonym nadzieniem z jabłek
Prosta babcina szarlotka w kratkę
Paski z ciasta wykrojone przy pomocy radełka
Prosta babcina szarlotka w kratkę
Upieczona szarlotka, pozostaje tylko jeść! :)