Sposób przygotowania:
Prosta babcina szarlotka w kratkę
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i uformować je w kulę. Odciąć trochę mniej niż połowę ciasta i włożyć ją do lodówki.2. Większą część ciasta pokroić na kilkucentymetrowe plastry i wykładać je na blasze, zlepić w całość i ponakłuwać widelcem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. 3. Obrane i pokrojone w kawałki jabłka wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Dodać również cukier oraz przyprawę do grzanego wina. 4. Kiedy ciasto zapiecze się, należy wyłożyć na nim masę jabłkową.5. Rozwałkować pozostałą część ciasta i powycinać z niej pasy, które utworzą kratkę na wierzchu szarlotki. 6. Ciasto piec około 40 minut aż do zarumienienia. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe podane z lodami waniliowymi