Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Prosta botwinka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To w czerwcu w ogródku pojawiają się młode buraczki, a najsmaczniejsza z nich jest zupa zwana botwinką.

Prosta botwinka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosta botwinka

 

  • porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • kilka gałązek świeżej natki
  • kilka gałązek młodego liści selera
  • 2 pęczki botwinki
  • warzywko
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • śmietana
  • 1 koncentrat buraczany

Sposób przygotowania:

Prosta botwinka
Liście botwinki wraz z buraczkami oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na durszlaku i dokładnie opłukać. Marchewki obrać, liście pietruszki i selera opłukać. Do garnka włożyć porcję rosołową, marchewki i liści selera i pietruszki. Doprawić warzywkiem i pieprzem. Zalać wodą i zagotować. Gotować około 15-20 minut. Dodać trochę kwasku cytrynowego. Wrzucić botwinkę.

Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Wlać koncentrat buraczany. Zabielić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami. 
Prosta botwinka
Botwinkę oczyścić, posiekać i opłukać na sicie
Prosta botwinka
Poraja rosołowa, marchew i pietruszka oraz seler
Prosta botwinka
Po 15 minutach gotowania, wrzucenia kwasku cytrynowego można dodać botwinkę
Prosta botwinka
Ostatni etapem przygotowania jest zabielenie