Sposób przygotowania:
Prosta botwinka
Liście botwinki wraz z buraczkami oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na durszlaku i dokładnie opłukać. Marchewki obrać, liście pietruszki i selera opłukać. Do garnka włożyć porcję rosołową, marchewki i liści selera i pietruszki. Doprawić warzywkiem i pieprzem. Zalać wodą i zagotować. Gotować około 15-20 minut. Dodać trochę kwasku cytrynowego. Wrzucić botwinkę.
Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Wlać koncentrat buraczany. Zabielić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami.
Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Wlać koncentrat buraczany. Zabielić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami.