thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Ciasta na zimno z owocami

Prosta 'szarlotka' jabłkowo-truskawkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Prosta 'szarlotka' jabłkowa z kisielem truskawkowym. Lekki, smaczny deser bez pieczenia.

Prosta 'szarlotka' jabłkowo-truskawkowa

Składniki:

Prosta 'szarlotka' jabłkowo-truskawkowa

 

  • opakowanie okrągłych biszkopcików 250g
  • 1 kg jabłek, np koksa
  • 2 opakowania kisielu truskawkowego Delecta
  • 200 ml zimnej wody
  • 400 ml gorącej wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka truskawek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Prosta 'szarlotka' jabłkowo-truskawkowa
Formę na ciasto (lub inną prostokątną, np żaroodporną) 27x21x4 cm wyłożyć warstwą biszkopcików. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce ( ja starłam przy użyciu robota kuchennego). Zagotować w garnku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać cynamon. Dwa opakowania kisielu (łącznie 116g) rozrobić w misce z dodatkiem 1 szklanki zimnej wody. W garnuszku zagotować 400 ml wody z 3 łyżkami cukru. Dolewać powoli rozmieszany z zimną wodą proszek kisielowy, cały czas mieszając ręczną trzepaczką aby nie utworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje dodać do jabłek i wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na biszkopciki, rozsmarować. Następnie utworzyć drugą warstwę biszkopcików i wyłożyć na nią resztę kisielu z jabłkami. Wygładzić wierzch nożem. Zostało kilka biszkopcików. Zetrzeć je na tarce (tworząc kruszonkę) i posypać wierzch. Przyłożyć kawałek folii spożywczej i przygnieść lekko dłońmi. Odstawić do wystygnięcia, po czym umieścić w lodówce na minimum 3 godz. Jabłecznik podawać pokrojony w kostkę. Można posypać cukrem pudrem, dekorować cząstkami świeżych truskawek lub jabłka. Ilość cukru zależy od tego jakie jabłka macie do dyspozycji. Wymieszaną masę najlepiej spróbować i w razie potrzeby dosłodzić wedle gustu. Czas przygotowania podaję bez chłodzenia.