Sposób przygotowania:
Prosta zupa ogórkowaETAP 1:
Włoszczyznę wyciągamy z bulionu, powinien on mieć temperaturę pokojową. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki jeżeli są małe, jeżeli nie to w kostkę. Wkładamy je do bulionu i gotujemy aż będą miękkie.
ETAP 2:
Przestygniętą marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, kapustę drobno kroimy. Warzywa dorzucamy do miękkich ziemniaków i gotujemy około 10 minut.
ETAP 3:
Ogórki kiszone również ścieramy na tarce lub dodajemy do zupy gotowy przecier ogórkowy.
Po dodaniu ogórków gotujemy krótko i ściągamy zupę z ognia. Jeżeli będzie mało kwaśna, wtedy należy dolać pół szklanki wody z ogórków kiszonych.
ETAP 4:
Gotową zupę należy jeszcze zaprawić śmietaną. W tym celu do śmietany dolewamy około pół szklanki gorącej zupy ciągle mieszając, a następnie mieszaninę przelewamy do garnka.