kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Prosta zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta zupa ogórkowa, której zrobienie zajmuje nie więcej jak pół godziny jeżeli mamy tak jak ja miałam wszystkie składniki gotowe.

Prosta zupa ogórkowa

Składniki:

Prosta zupa ogórkowa

 

Sposób przygotowania:

Prosta zupa ogórkowa

ETAP 1:

Prosta zupa ogórkowa
Ziemniaki wkładamy do bulionu i gotujemy aż będą miękkie.

Włoszczyznę wyciągamy z bulionu, powinien on mieć temperaturę pokojową. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki jeżeli są małe, jeżeli nie to w kostkę. Wkładamy je do bulionu i gotujemy aż będą miękkie.

ETAP 2:

Prosta zupa ogórkowa
Przestygnięte warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Przestygniętą marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, kapustę drobno kroimy. Warzywa dorzucamy do miękkich ziemniaków i gotujemy około 10 minut.

ETAP 3:

Prosta zupa ogórkowa
Jeżeli zupa będzie mało kwaśna, wtedy można dolać wody z ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone również ścieramy na tarce lub dodajemy do zupy gotowy przecier ogórkowy.
Po dodaniu ogórków gotujemy krótko i ściągamy zupę z ognia. Jeżeli będzie mało kwaśna, wtedy należy dolać pół szklanki wody z ogórków kiszonych.

ETAP 4:

Gotową zupę należy jeszcze zaprawić śmietaną. W tym celu do śmietany dolewamy około pół szklanki gorącej zupy ciągle mieszając, a następnie mieszaninę przelewamy do garnka.


Tagi:

ogórki